Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Obiective turistice

Trasee turistice

Motru Tismana-Runcu Cheile Sohodolului

Motru Apa Neagră Padeș Valea Mare Izvoarele Cernei

Motru Peștișani Hobița

Motru Baia de Aramă Ponoarele

Construcții tipice denumite "Cule" din împrejurimile municipiului Motru

Cula Glogoveanu

Anul construcției aprox. 1800

la 6 km de Motru pe DN 671B Motru – Baia de Aramă, în comuna Glogova

Cula Cutui

Anul construcției aprox. 1815

la 10 km de Motru pe DN 67 – Târgu Jiu – Dr. Turnu Severin, în comuna Broșteni

Cula din satul Ercea

pe valea râului Coșuștea, pe un drum comunal ce se intersectează cu DN 67 la jumătatea distanței dintre Dr. Turnu Severin – Motru

Cula Siacu

Anul construcției aprox. 1818

în comuna Slivilești, comună la sud de municipiul Motru.

Vinul este băutura preferată produsă și consumată pe Valea Motrului, nelipsit din meniurile restaurantelor, se bucură de aprecierea tuturor. Cea mai apropiată podgorie de municipiul Motru este Corcova (la 15 km distanță de Motru) unde se pot degusta: Muscat Ottonel care se asortează perfect cu friptura de porc, Corcovin (un vin specific zonei, cu proprietăți curative, asemănător cu bitterul suedez). Se pot degusta vinuri deosebite și în podgoriile particulare în care soiurile de struguri tradiționale dau naștere la vinuri deosebit de apreciate. Deseori se utilizează și mustul, înainte de fermentare, cu nuci, mâncaruri de pui sau pastramă cu mămăliguță.

Obiceiurile culinare ale acestei zone s-au păstrat în timp cunoscând modificări și perfecționări de-a lungul vremurilor. Astfel s-a păstrat, de exemplu, tehnica pregătirii bucatelor „la testîn oale de pamânt sau pregătirea saramurii de pui (o supă cu carne de pui prăjită la grătar). In bucătăria zonei se prepară multe ciorbe de legume, pui, porc, carne de vânat și văcuță, deosebit de apreciate fiind ciorbele de burtă, ciorbele acrite cu zeamă de varză sau suc de roșii și multa verdeață (cu predilecție pătrunjelul și cimbrul) sau ciorba de pește se utilizează foarte mult salatele, hreanul și usturoiul.

Preparatele specifice zonei sunt tochitura oltenească, cârnații oltenești, mititei la grătar, sarmale în foi de varză, frigărui, purcel la tavă, drob de miel, saramură de pește.

Tradiții și obiceiuri:

– Frecventarea slujbelor religioase la biserici, întrunirile cu ocazia sărbătorilor religioase, organizarea de nunți , botezuri și înmormântări.
– Nedei, hramuri, hore, obiceiuri de peste an, descântece, blestemul, cântece populare și strigături.

– Din documentele vremii reiese locuitorii satelor aparținătoare orașului Motru au fost agricoli, crescători de vite, pomicultori, obiceiuri specifice contextului geografic. Aceste obiceiuri la dicționare au fost îmbinate, în ultima perioadă cu noua profesie – minerit.
– Locuitorii sunt pricepuți în agricultură, minerit și meserii gospodărești (dăltuitori în lemn, zugravi, zidari, tâmplari, dogari, constructori de case). Femeile au fost vestite în țesături (chilimuri, covoare, velințe, carpete, etc.). S-au prelucrat cergi de cânepa, saci și dimie din lâna. în arta țesutului s-au realizat fete de mese, prosoape, peșchire, perdele, cârpe de borangic utilizând fire subțiri de in, cânepa, bumbac și borangic.

Ultima actualizare: 10:15 | 6.09.2024

Sari la conținut