Vinul este băutura preferată produsă și consumată pe Valea Motrului, nelipsit din meniurile restaurantelor, se bucură de aprecierea tuturor. Cea mai apropiată podgorie de municipiul Motru este Corcova (la 15 km distanță de Motru) unde se pot degusta: Muscat Ottonel care se asortează perfect cu friptura de porc, Corcovin (un vin specific zonei, cu proprietăți curative, asemănător cu bitterul suedez). Se pot degusta vinuri deosebite și în podgoriile particulare în care soiurile de struguri tradiționale dau naștere la vinuri deosebit de apreciate. Deseori se utilizează și mustul, înainte de fermentare, cu nuci, mâncaruri de pui sau pastramă cu mămăliguță.
Obiceiurile culinare ale acestei zone s-au păstrat în timp cunoscând modificări și perfecționări de-a lungul vremurilor. Astfel s-a păstrat, de exemplu, tehnica pregătirii bucatelor „la test” în oale de pamânt sau pregătirea saramurii de pui (o supă cu carne de pui prăjită la grătar). In bucătăria zonei se prepară multe ciorbe de legume, pui, porc, carne de vânat și văcuță, deosebit de apreciate fiind ciorbele de burtă, ciorbele acrite cu zeamă de varză sau suc de roșii și multa verdeață (cu predilecție pătrunjelul și cimbrul) sau ciorba de pește se utilizează foarte mult salatele, hreanul și usturoiul.
Preparatele specifice zonei sunt tochitura oltenească, cârnații oltenești, mititei la grătar, sarmale în foi de varză, frigărui, purcel la tavă, drob de miel, saramură de pește.
Tradiții și obiceiuri:
– Frecventarea slujbelor religioase la biserici, întrunirile cu ocazia sărbătorilor religioase, organizarea de nunți , botezuri și înmormântări.
– Nedei, hramuri, hore, obiceiuri de peste an, descântece, blestemul, cântece populare și strigături.
– Din documentele vremii reiese că locuitorii satelor aparținătoare orașului Motru au fost agricoli, crescători de vite, pomicultori, obiceiuri specifice contextului geografic. Aceste obiceiuri la dicționare au fost îmbinate, în ultima perioadă cu noua profesie – minerit.
– Locuitorii sunt pricepuți în agricultură, minerit și meserii gospodărești (dăltuitori în lemn, zugravi, zidari, tâmplari, dogari, constructori de case). Femeile au fost vestite în țesături (chilimuri, covoare, velințe, carpete, etc.). S-au prelucrat cergi de cânepa, saci și dimie din lâna. în arta țesutului s-au realizat fete de mese, prosoape, peșchire, perdele, cârpe de borangic utilizând fire subțiri de in, cânepa, bumbac și borangic.