Transcriere acte de stare civilă
Actele de stare civila ale cetaţenilor români, întocmite de autorităţile străine sunt recunoscute în ţară numai dacă au fost transcrise/înscrise în registrele de stare civilă române.
Cine poate solicita acest serviciu
Cetățenii români care au încheiat acte de stare civilă în afara țării. Persoana se va adresa primariei localitatii de domiciliu, sau in cazul cetatenilor români cu domiciliul in strainatate, primariei localitatii in raza careia a avut ultimul domiciliu in tara.
Pașii ce trebuie urmați
Pentru transcrierea actelor de stare civilă se parcurg următorii pași:
Traducerea şi autentificarea certificatului eliberat de autorităţile străine.
Certificatul eliberat de autoritățile străine trebuie tradus și autentificat pentru a fi valabil.
Depunerea actelor la Compartimentul Stare Civilă
Depunerea si respectiv ridicarea documentelor privind transcrierea pot fi facute si de o alta persoana, imputernicita cu procura speciala, autentificata in tara de un notar public roman, sau facuta in strainatate si vizata de oficiul consular roman din statul de resedinta.
Intocmirea actului in registrele de stare civila romane se face in baza aprobarii Primarului Municipiului Motru, dupa obtinerea avizului Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor Gorj.
Ridicarea certificatului transcris şi originalului eliberat de autorităţile străine
Eliberarea certificatului se face persoanei (sau împuternicitului) care a solicitat transcrierea, impreuna cu originalul certificatului depus.
Transcrierea actor de stare civila se face in termen de 15 – 30 zile de la depunerea actelor.
Acte necesare
• cerere tip ;Cerere transcriere – Anexa 33
• declaratie pe proprie raspundere că nu a mai solicitat transcrierea/înscrierea certificatului de stare civila; Declaratie transcriere acte – Anexa 35
• certificatul ce solicita a fi transcris (certificat nastere, certificat casatorie, certificat deces), original cu apostila unde se impune, sau supralegalizare ;
• copie autentificata de la un notar public roman a certificatului ce solicita a fi transcris ;
• traducere in limba romana a certificatului ce solicita a fi transcris, utentificata de un notar public roman ;
• pentru parinti – copii certificate nastere, casatorie, buletin (carte) de identitate, sentinta divort, certificat de deces – dupa caz.
• declaraţie pe proprie răspundere dată de către ambii părinţi, din care să reiasă domiciliul minorului din România, la unul dintre aceştia, în cazul în care părinţii au domicilii diferite.Declaratie domiciliu transcriere – Anexa 34 (in situatia transcrierii unui certificat de nastere)
• adeverinta privind ultimul domiciliu din tara, pentru cetatenii români cu domiciliul legal în strainatate.
Unde se depun actele
Actele se depun la Compartimentul Stare Civila